Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
Veel water en veel riet. Dat is dit natuurgebied op het eerste gezicht. Maar het is méér, namelijk één van de belangrijkste laagveenmoerassen van Europa. Er leven veel zeldzame moeras- en rietvogels.
De Nieuwkoopse Plassen zijn ontstaan door veenwinning. Hierbij ontstond een patroon van lange stroken water en land. Doordat de wind in enkele delen vrij spel had, ontstonden grotere plassen. Daarnaast zijn er vele kanalen, slootjes en kleinere plassen. Bijzonder aan het gebied is de aanwezigheid van laagveen.
Laagveen bestaat uit onverteerde plantenresten onder water. Eenmaal boven water vergaat dit veen. Bij het ontginnen van gebieden is er veel laagveen- en de daarbij horende planten en dieren- verdwenen in Europa.
In de Nieuwkoopse Plassen is er nog volop laagveen. En de vorming daarvan gaat (onzichtbaar langzaam) door, waarbij ook verlanding optreedt: open water wordt opgevuld met plantenresten, dit raakt begroeid en verandert tenslotte in bos. Alle stadia van dit proces zijn hier aanwezig, wat zorgt voor een grote soortenrijkdom. Hier tref je open water, moeras, moerasbos en vochtige graslanden op een relatief kleine afstand van elkaar.
Het beste ontdek je dit gebied en zijn bewoners vanaf het water. In buitenplaats de Haeck zijn ook wandel- en fietsroutes.
Gebiedsnummer
103
Status
Habitatrichtlijn + Vogelrichtlijn
Site code
NL3000036 (Nieuwkoopse Plassen en De Haeck) + NL9801063 (Nieuwkoopse Plassen)
Beheerder
Natuurmonumenten, Zuidhollands Landschap, Staatsbosbeheer, particulieren
Provincie
Zuid-Holland, Utrecht
Gemeente
Alphen a/d Rijn, Bodegraven, Liemeer, Nieuwkoop, Woerden
Oppervlakte
2.078 ha
aanwijzing
Ontwerpbesluit Nieuwkoopse Plassen & De Haeck
beheerplan
Ontwerpbeheerplan Nieuwkoopse Plassen & De Haeck
handhavingplan
© Copyright 2022 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com