Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
Grote sprookjesachtige duinmeren, kleine poelen, moerassen, bossen, vochtige valleien en stuivende duinen: een afwisselender duingebied dan het Voornes Duin vind je in Nederland niet.
De afwisseling, en in het bijzonder de vele overgangen, droog- nat, laag- hoog, kalkrijk- kalkarm zorgen ervoor dat heel veel planten- en diersoorten een thuis vinden in het Voornes Duin.
Het Voornes Duin is een relatief jong, kalkrijk duingebied. Het is grotendeels in de 19e en 20e eeuw ontstaan door natuurlijke duinvorming. Het zuidoostelijke deel is ouder en stamt uit de late Middeleeuwen. De aanleg van de Maasvlakte en de Deltawerken hebben de omgeving sterk veranderd.
De sterke troef van het Voornes Duin is het water: omdat er, in tegenstelling tot veel andere duingebieden, geen drinkwater wordt gewonnen, is de bodem heel nat. Het water zie je terug in de grote duinmeren, het Breede Water en Quackjeswater, maar ook in de poelen, moerassen en de vochtige duinvalleien. Er broeden talrijke kust-, moeras- en watervogels. Aan de binnenduinrand liggen een aantal landgoedbossen met lange lanen, oude bomen en stinzenflora.
Laat je verrassen door de natuurlijke rijkdom van het Voornes Duin, en ontdek de bewoners. Een goed startpunt is bezoekerscentrum Tenellaplas. Er zijn diverse routes in gebied.
Gebiedsnummer
100
Status
Habitatrichtlijn + Vogelrichtlijn
Site code
NL9803077 (Voornes Duin) + NL2002017 (Voornes Duin)
Beheerder
Natuurmonumenten, Zuid-Hollands Landschap, Gemeente Westvoorne, Rijkswaterstaat, particulieren
Provincie
Zuid-Holland
Gemeente
Hellevoetsluis, Westvoorne
Oppervlakte
1.404 ha
aanwijzing
© Copyright 2022 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com