Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
De dwergstern is een kenmerkende kolonie-broedvogel van een - voorheen - typisch Nederlands biotoop: Kale tot schaars begroeide eilandjes en stranden nabij uitgestrekte, ondiepe en visrijke wateren. Vooral in de Delta en in het Waddengebied vinden we dergelijke leefgebieden. Het zijn zomervogels die arriveren in april en in september weer naar de overwinteringsgebieden voor de kust van West-Afrika trekken. Het voedsel in de broedtijd bestaat uit kleine vis als jonge sprot en zandspiering.
Dwergsterns komen in heel Europa voor langs de kust en langs rivieren en grotere meren tot ver in het binnenland. Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste dwergsternlanden.
Kust, strand, wad, zee
Het nest bestaat uit een kommetje in het zand, meestal in een kale omgeving, soms gecamoufleerd door enkele planten.
Onmiskenbaar een stern: onder luid gekrijs stort de vogel zich op visjes en garnalen, in de duikvlucht de vleugels samenvouwend en als een raket in het water duikend.
Kustzone
Bij zeer koud weer trekken dwergsterns langs de kust naar mildere oorden.
Dwergsterns staan op de Rode Lijst vanwege de duidelijke afname, de zeer beperkte verspreiding en de gebondenheid aan kwetsbaar broedbiotoop (motieven C en D).
Door de uitvoering van de Deltawerken, de havenuitbreiding van Rotterdam en de opkomst van het massatoerisme op de stranden zijn veel broedplaatsen ongeschikt geworden of geheel verdwenen. Bovendien leidde de vergiftiging van het in de Noordzee stromende Rijnwater in de jaren zestig tot sterfte, waardoor eind jaren zestig nog maar 100 paren in Nederland broedden. Na een verbod op de lozing van de belangrijkste boosdoeners in de Rijn vond een gestage toename plaats, maar het peil van voor de jaren zestig (rond de duizend paar) wordt bij lange na nog niet gehaald. De laatste jaren broeden jaarlijks 250-450 paar in ons land, zo'n driekwart hiervan in de Delta en de rest in het Waddengebied.
Zomervogel. Schaarse broedvogel; doortrekker in vrij klein aantal
Little Tern , Sterna albifrons
Charadriiformes
Sterns (Sternidae)
Begin mei tot begin juni
3, soms 2-5
Spitse snavel, bijna zo lang als de kop
Korte gele poten
Zeer klein voorkomen en erg slank. Het witte voorhoofd is erg opvallend. De soort dankt er zijn wetenschappelijke naam 'albifrons' aan.
Visjes en garnalen
© Copyright 2021 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com