Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
De krakeend is een typische soort van vrij grote wateren. Krakeenden worden dan ook vooral in de lage delen van Nederland aangetroffen. Krakeenden zijn veel minder algemeen dan de wilde eend, de naaste verwant van de krakeend. Ze houden nogal van wateren met allerlei kunstmatige dammen, taluds en dergelijke; waarschijnlijk vormen de draadalgen en wieren welke op het stenige substraat groeien een geliefde voedselbron.
Krakeenden komen in Europa vooral in de gematigde regio's voor; het uiterste noorden en zuiden behoren dan ook niet tot het verspreidingsgebied.
Beken en meren, moeras, oevers, plassen, rivieren.
Laaggelegen, open zoetwatergebieden met een ruige, soortenrijke oevervegetatie. Soms wordt ook in brakwatergebieden gebroed.
Vaak in gezelschap van andere watervogels te vinden.
Krakeenden overwinteren hoofdzakelijk in Centraal-Europa en Noord-Afrika. Vooral Zuidwest-Frankrijk en het Iberisch Schiereiland zijn belangrijke overwinteringsgebieden.
Het gaat de krakeend in Nederland voor de wind. Vergeleken met enkele decennia geleden is de populatie in Nederland geëxplodeerd, van 550-800 paren in 1973-1975 tot 6.000 tot 7.000 paren in 1998-2000.
Jaarvogel. Vrij schaarse broedvogel; doortrekker en wintervogel in vrij groot aantal.
Gadwall , Anas strepera
Anseriformes
Eenden (Anatidae)
Grijszwart bij mannetjes, vrouwtjes hebben een oranje ondersnavel.
Geelroze
Witte spiegel.
Krakeenden zijn vooral planteneters, maar enig dierlijk voedsel is hen niet vreemd. Het kan zijn dat dit deels 'per ongeluk' wordt gegeten, doordat bijvoorbeeld waterinsecten zich in de vegetatie ophouden.
© Copyright 2022 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com