Natuur, ondernemen en recreëren gaan goed samen. Met wat spelregels. OZHZ houdt daarop toezicht in de hele provincie en betrekt u daarbij.
Deze grootste roofvogel van Europa wordt ook wel 'vliegende deur' genoemd, en dat is een goede vergelijking. De spanwijdte van de zeearend kan tot wel twee-en-een-halve meter bedragen! In Nederland is de zeearend voornamelijk in de winter een vaste gast in het Lauwersmeer en de Oostvaardersplassen maar broedt sinds 2006 ook weer in Nederland.
De zeearend leeft voornamelijk in Noord-Europa. De Noorde fjorden, Noord-Zweden, Finland en Rusland. In de winter trekken en zwerven zeearenden een stukje naar het zuiden, tot in Nederland. De dichtstbijzijnde broedgebieden liggen in Noord-Duitsland en Polen. Al enkele jaren overzomeren enkele exemplaren in de Oostvaardersplassen. Sinds 2006 broedt er een paar succesvol in dit gebied.
Beken en meren, plassen, rivieren.
Als top-predator heeft de zeearend een reusachtige oppervlakte leefgebied nodig. Open wateren, dat kunnen meren en rivieren zijn, omgeven door bossen en open terreinen vormen een uitstekend leefgebied voor de zeearend. Mits er voldoende dieren leven. In de winter eten zeearenden veel aas, in de zomer vooral levende prooien.
Heeft een actieve vlucht met lange reeks ontspannen en ondiepe vleugelslagen, afgewisseld met korte glijpauzes. Cirkelt soms langdurig op grote hoogte.
Nederland is een van de overwinteringsgebieden van de zeearend.
In 2006 werd het eerste broedgeval in Nederland vastgesteld in de Oostvaardersplassen. Het paartje legde in maart een ei en begin mei kwam het jong uit. Op 20 juli vloog het jong uit. In 2007 is er opnieuw één jong uitgevlogen.
Jaarvogel. Uiterst schaarse broedvogel; wintergast in uiterst klein aantal.
White-tailed Eagle , Haliaeetus albicilla
Accipitriformes
Havikachtigen (Accipitridae)
Reusachtige gele haaksnavel.
Uitgerust met scherpe klauwen, geel van kleur.
Zeer grote vogel met lange, brede vleugels en duidelijke vingers. Volwassen vogels zijn bruin met een witte wigvormige staart.
Zeearenden eten vis, aas en vangen prooien als konijnen en reeën.
© Copyright 2021 - Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid | Realisatie: Cosly.com